THESSALONIKI – po stopách Cyrila, Metoda a gréckych chutí

THESSALONIKI – po stopách Cyrila, Metoda a gréckych chutí

Thessaloniki alebo aj mesto známe v našich končinách ako Solún je druhým najväčším v Grécku. Pýši sa nielen prístavom, ale predovšetkým bohatou históriou. Jeho počiatky datujeme od roku 315 pnl. Pre nás, Slovanov ho poznáme najmä vďaka Cyrilovi a Metodovi – dvom vierozvescom,, ktorí pochádzali práve zo Solúna.

Prečo sa sem oplatí zájsť?

Jedna vec je história, tá druhá fakt, že Thessaloniki boli zaradené na zoznam najlepších party miest na zemi (5. miesto v svetovom rebríčku podľa Lonely Planet) spolu s Dubajom, Buenos Aires, či kanadským Montrealom. Je jednoduché sa zaľúbiť do tohto dynamického miesta, kde sa strieda história, chaos, nezabudnuteľná kuchyňa a výhľady na more.

Moje tipy, kam sa v Thessalonikách vybrať

  1. Archeologické múzeum – je otvorené denne od 9,00 do 16,00 hod. Vstupné je 8 € (od 11. januára do 31. marca je vstupné za polovicu). Nájdete tu staroveké artefakty a keď hovorím staroveké, myslím naozaj staré.
  2. Biela veža – je to pozostatok z čias tureckej okupácie, ktorá slúžila ako väzenie. Neskôr ako strategický bod v prístave plnila skôr ochrannú funkciu. Bielou sa začala nazývať až po zmene jej fasády na bielu farbu v roku 1912.  
  3. Byzantské kúpele (Βυζαντινά Λουτρά Άνω Πόλης) – sú súčasťou UNESCO a pochádzajú z 12. – 13. storočia. Svoju funkciu plnili až do roku 1940, kedy boli zatvorené kvôli II. svetovej vojne. 
  4. Rímske Forum – nachádza sa len kúsok od Aristotelovho námesta a je známa aj ako „staroveká Agora“. Bola postavená Rimanmi v 1. storočí n.l. Bola centrom administratívneho, náboženského a sociálneho života. V súčasnosti sa z nej zachovalo len nesmierne málo, avšak za zmienku stojí tzv. Cryptocorticus – koridory, ktoré Rimania postavili tak, že využili prírodné podmienky danej lokality, čo bolo na tú dobu veľmi sofistikované riešenie.
  5. Kostol Agia Dimitriosa – pochádza približne zo 7. st.n.l. Kostol ukrýva byzantské bohatstvá a mieša  sa tu niekoľko štýlov. Po veľkom požiari v roku 1917, ktorý okrem kostola zničil aj veľkú časť mesta bol kostol zreštaurovaný. Najzaujímavejšou časťou kostola sú krypty, ktoré dnes slúžia ako múzeum.
  6. Kostol Agia Sofia (z gr. svätá múdrosť) – je jedným z najstarších kostolov v Thessaloniki. Na jeho mieste bol približne v 3. storočí postavený kostol, no pôdorys tak ako ho poznáme dnes pochádza z 8. st.n.l. Je kópiou iného Hagia Sofia kostola, ktorý sa týči v Istanbule.      
  7. Rotunda a Galeriova klenba (tzv. Arch) sú od seba vzdialené len pár metrov a pochádzajú z obdobia 4. st.n.l. Rímsky cisár Galerius začal budovať tieto dve stavby ako základný element ríšskeho mestského obvodu, ktorý by sa spájal s jeho palácom.   

Grécka gastronómia v Thessaloniki

Je to miesto, kde sa stretáva západná a východná kuchyňa a preto je považované za akési hlavné mesto gastronómie. K dobrému ouzo vám prinesú tzv. mezedes alebo meze. Sú to malé tanieriky, kde je naservírované jedlo podľa toho, kde sa nachádzate – od morských plodov, cez jahňacie mäso až po syr a pečivo. Opitý grék je raritou. A to práve spôsobu, akým sa u nich konzumuje alkohol. Vypijú dosť, no pritom jedia meze a veselo džavotajú (možno aj preto sa radia medzi TOP 20 najmenej zdravých krajín sveta). V Thessaloniki dostanete skvelé meze (za menej skvelú cenu) v Zythos Ladadika. 

Suvlaki je v Grécku považovaný tak trochu za fast food jedlo. Ide o grilované kúsky mäsa predovšetkým so zeleninou na špajdli. Zväčša suvlaki podávajú v pita chlebe, ale aj prelievajú vínovou omáčkou. Hovorí sa, že suvlaki sa v Grécku pripravovali už v 17. storočí p .n.l. Melitzanosalata je baklažánová pomazánka s arašidmi. Celkom fajn recept nájdete aj tu. Ďalšia lahôdka, ktorú Gréci konzumujú predovšetkým na raňajky je bugatsa. Lístkové cesto, ktoré sa môže podávať aj na sladko, ktoré skôr pripomína sladučkú baklavu. Verzia na slano je cesto plnené syrom a mletým mäsom. Na lokálnom trhu si nenechajte ujsť príležitosť ochutnať sézamové chlebové krúžky (koulouri), ktoré sú zvonka príjemne chrumkavé a vnútri lahodné a jemné. Ideálne s maslom a džemom pre mňa. V neposlednom rade určite ochutnajte chladený ayran – jogurtový nápoj, ktorý nájdete aj v Turecku, Azerbajdžane, ale aj na Balkáne, či v Libanone.