Pein perdu – energia hneď od rána

Francúzsky toast alebo vanilkovo-škoricová bomba na raňajky. Ak chcete pohladkať svoje čuchové zmysly a nakopnúť rannú energiu, smelo do toho. Nepoznám lepšie sladké raňajky ako „pein perdu“. U nás je skôr známy ako chlieb vo vajci na sladko. Vo svete ho poznajú aj pod názvom Nemecký, či Cigánsky toast alebo Chudobní rytieri z Windsoru (Poor knights of Windsor). Pôvodný recept pochádza zo 4. – 5. storočia, nazývaný ako aliter dulcia (sladký pokrm) a neobsahoval vajíčko.

Ten môj recept je celkom jednoduchý, dokonca ho zvládol pripraviť aj môj muž. Na dve porcie potrebujete 2 vajcia, 2 dcl mlieka, toastový chlieb (ja rada používam veku), škoricový cukor a maslo. Maslo rozpustíte na panvici. Zmiešate si vajcia s mliekom. Namáčate ich do tejto zmesi a pomaly opečiete na masle. Hneď po vybratí z panvice posypete škoricovým cukrom a ukladáte na seba (zväčša 5 ks). Zvyknem k tomu pridať ovocie, ak mám. Naučila som sa robiť aj alternatívu s nutellou – namiesto škorice natriem opečený chlieb nutellou a prikryjem ďalším chlebíkom.

Sladká bomba ideálna na raňajky, ktorá zahreje na duši a rozvonia celý dom 🙂