BLOG

50 odtieňov jedla (2. časť)

Hovorí sa, že ľudia, ktorí radi jedia a svoje jedlo si vychutnávajú sú tí najlepší ľudia. V tom prípade som adeptkou na najlepšieho človeka 🙂 Poďte sa so mnou pozrieť na 2. časť mojich 50 odtieňov jedla. Ak neviete o čom hovorím, prečítajte si 1. časť

26. KRAB S MASLOM A CESNAKOM (INDIA)

Toto jedlo pochádza z maslového ostrova, imaginárneho miesta, kde všetko chutí lepšie s trochou roztopeného masla. Postup prípravy je viac než jednoduchý – kraba dáme odležať do maslovo-cesnakovej omáčky, ktorou nasiakne každá jedna jeho časť.

27. CHAMP (ÍRSKO)

Írske národné jedlo ide na chuť v piatok večer lepšie ako prvý pint piva Guiness. Roztlačené zemiaky  s jarnou cibuľkou, maslom, soľou a korením sú najlepšie ako príloha k mäsu, ale konzumujú sa aj samostatne.

28. LASAGNA (ÍRSKO)

Lasagne sú tak populárne natoľko, že majú svoj vlastný národný deň (29. júl) a dokonca existuje o nich pesnička (je paródiou na La Bamba). Najstaršie recepty na túto taliansku lahôdku sa datujú od 13. storočia.

29. POKE (USA)

Aj keď toto jedlo pochádza z Hawaja (čo je jeden z amerických štátov), ostatné americké štáty ho s obľubou čoraz viac konzumujú. Podáva sa zvyčajne ako predjedlo. Jeho hlavnou ingredienciou je surový tuniak. Pôvodný recept hovoril o akomkoľvek druhu surového marinovaného rybieho mäsa nakrájaného na kúsky. Ak sa ho teda rozhodnete vyskúšať, nezabudnite si pýtať „po-kej“.

30. CROISSANT (FRANCÚZSKO)

Lístkové cesto preliate maslom, kto by nepoznal croissant?! Ďalšie z jedál, ktoré si vďaka obľúbenosti zaslúžilo svoj národný deň (30. január). Croissant bol pôvodne jedlom bohatých, čo sa však zmenilo na konci 19. storočia, kedy si ho obľúbili aj bežní ľudia. A tak bohatí presedlali na briošku. I keď je toto pečivo považované za francúzske, svoj pôvod nachádza v Rakúsku, kde ho piekli približne od 13. storočia. Po svete nájdeme nielen maslové croissanty, ale aj tie plnené. Ako plnka sa najčastejšie používa džem, no napríklad Nemci majú v obľube plnený nutellou.

31. AREPAS (VENEZUELA)

Placka z kukuričného cesta, ktorá s pikantným plátnom, na ktoré môžete dať ľubovoľné množstvo lahodných posýpok: syr, strúhané kuracie mäso, chrumkavá bravčová koža, hovädzie mäso, paradajka, avokádo.

32. BUNNY CHOW (JUŽNÁ AFRIKA)

Napriek tomuto názvu sa pri výrobe jedného z najobľúbenejších pouličných jedál v Južnej Afrike nezrania žiadne králiky. Bunny chow sú vydlabané polovičné alebo štvrtinové bochníky bieleho chleba plnené super pikantným kari. Jedlo pochádza z indiánskej komunity v Durbane.

33. SHISH KEBAB

Lahodné kocky – najčastejšie jahňacie, ale aj hovädzie a kuracie mäso – si vychutnáte s ryžou a zeleninou a sú dokonalým doplnkom vášho letného jedla. Niektorí ho poznajú ako šašlik a mohli ho ochutnať napríklad v krajinách Blízkeho východu.

34. HOMÁR

Zabudnite na všetky svoje vymyslené jedlá z homárov, ktoré predvádzajú šéfkuchári túžiaci po schválení Michelinom. Najlepší spôsob, ako si homára vychutnať, je jednoducho ho uvariť a podávať s rozpusteným maslom a plátkom citróna.

35. PASTEL DE NATA (PORTUGALSKO)

Pastel de natas sú možno najchutnejším vedľajším produktom prania na svete. Legenda hovorí, že portugalské mníšky a mnísi, ktorí použili vaječný bielok na škrobenie svojho náboženského odevu, použili zvyšné žĺtky na výrobu pečiva vrátane týchto hriešne lahodných pudingových koláčov.

Nuno Correia

36. PIEROGI (POĽSKO)

Sú halušky a potom poľské halušky. Pierogi sú balíčky lahodnej chuti, ktoré možno naplniť všetkým, od zemiakov cez kyslú kapustu až po mäso, syr a ovocie, a často ich dostanete poliate rozpusteným maslom, kyslou smotanou alebo smaženou cibuľkou. Tradične sa varia, aj keď vyprážané pierogi nájdete čoraz bežnejšie. Už ste sa dokázali prejesť tohto jedla?

37. DONUTY (USA)

Tieto americké vyprážané kolieska cesta netreba predstavovať, ale je tu jedna dôležitá vec: vďaka lahodnej vine z tohto kalorického jedla chutia ešte lepšie. 

38. KUKURICA S MASLOM

Boh pravdepodobne stvoril kukuricu len preto, aby mal zámienku na vynájdenie rozpusteného masla. Je na tom niečo, keď môžete okusovať kukuričný klas – dosť chúlostivá operácia na to, aby si vyžadovala sústredenie, no zároveň dostatočne dôležitá na to, aby ste sa cítili ako jaskynný muž, akým ste vždy chceli byť. Skvelé jedlo je jedlo jaskynného človeka. 

39. KURA PIRI-PIRI (MOZAMBIK)

Juhoafrický reťazec reštaurácií Nando’s pripravil mozambicko-portugalské kurča piri-piri, ktoré si obľúbil celý svet. Ale pre originálne jedlo zamierte do Maputa, hlavného mesta Mozambiku. Galinha à Zambeziana je chrumkavá hostina pripravená z kuracieho mäsa vareného s limetkou, korením, cesnakom, kokosovým mliekom a omáčkou piri piri.

 

40. RENDANG (INDONÉZIA)

Hovädzie mäso sa pomaly dusí s kokosovým mliekom a zmesou citrónovej trávy, galangalu, cesnaku, kurkumy, zázvoru a čili a potom sa nechá niekoľko hodín dusiť, aby sa vytvoril tento skvost jemnej, chutnej hovädzej chuti. Ak ho ochutnáte čerstvý z kuchyne, váš žalúdok sa dostane do prepätia, no mnohí ľudia si myslia, že keď ho nechajú cez noc odstáť, bude ešte lepší.

41. KURACIA MUAMBA (GABON)

Aktualizovaná západná verzia tohto delikátneho gabonského jedla zaplaví všetko v arašidovom masle. Správny recept vyžaduje kuracie mäso, štipľavé čili, cesnak, paradajky, korenie, soľ, okru a palmové maslo, A nesmieme zabúdať ani na africké maslo upchávajúce tepny, ktoré vás prinúti k druhej pomoci a prísľubu, že začnete používať členstvo v posilňovni.

42. ZMRZLINA

Možno ste sa práve napchali až do bodu erupcie, ale akosi sa vždy nájde miesto na kopu zmrzliny s orieškami a čokoládovou polevou. Vďaka Bohu za extra dlhé lyžice, ktoré vám umožnia získať skutočný zážitok až na dno pohára.

43. TOM TOM GOONG (THAJSKO)

Toto najlepšie thajské majstrovské dielo sa hemží krevetami, šampiňónmi, paradajkami, citrónovou trávou, galangalom a listami kafírovej limetky. Výdatná polievka zvyčajne nabitá kokosovým mliekom a smotanou spája množstvo obľúbených thajských chutí: kyslá, slaná, pikantná a sladká. A najlepšia zo všetkého je cena.

44. PENANG ASSAM LAKSA (MALAJZIA)

Pošírovaná makrela, tamarind, čili, mäta, citrónová tráva, cibuľa, ananás … jedným z najobľúbenejších jedál v Malajzii je návykový pikantno-kyslý rybí vývar s rezancami (vynikajúci najmä so zázvorom), ktorý ulahodí vašim čuchovým zmyslom ešte predtým, než sa lyžica dotkne vašich úst.

45. HAMBURGER

Keď niečo chutí tak dobre, že ľudia minú každý rok 20 miliárd dolárov v najznámejšom reťazci McDonald’s, viete, že to musí zapadnúť do tohto zoznamu. McDonald’s možno neponúka tie najlepšie hamburgery, ale o to tu ide – nemusí. Kombinácia chleba, mäsa a šalátu je taká dobrá, že celé krajiny spustošili svoje ekosystémy, len aby vyprodukovali viac kráv.

46. PEKINGSKÁ KAČICA (ČÍNA)

Tajomstvom tohto čínskeho jedla je maltózovo-sirupová glazúra, ktorá pokrýva kožu kačice. Chrumkavá, sirupom potiahnutá šupka pomaly pečená v rúre je taká dobrá, že autentické reštaurácie majú viac dopytu na kože ako mäso a prinesú si ju dokonca s palacinkami, cibuľou a omáčkou Hoisin alebo sladkou fazuľou. 

47. SUSHI (JAPONSKO)

Japonci to jednoducho vedia. Značkoví giganti ako Toyota, Nintendo, Sony, Nikon a Yamaha boli možno stvorení ľuďmi, ktorých nepoháňa nič komplikovanejšie ako surová ryba a ryža, ale práve to, ako sa ryba a ryža spájajú, z nej robí svetového favorita na prvom stretnutí. Japonci nežijú prakticky večne bezdôvodne – hľadajte za tým okrem iného čerstvú rybu a množstvo zeleniny.

48. ČOKOLÁDA (MEXIKO)

Mayovia to pili, Lasse Hallström o nej nakrútil dokonca film. Príbeh skromných kakaových bôbov je skutočným príbehom kulinárskeho zázraku z džungle do civilizácie. Bez tejto krémovej, horko-sladkej cukrovinky by bol Valentín len sviatkom pohľadníc a kvetov a Veľká noc by sa opäť zmenila na ďalšiu nudnú náboženskú udalosť.

49. PIZZA Z NEAPOLA (TALIANSKO)

Najlepšia pizza bola a stále je jednoduchá neapolská, vynález teraz chránený vlastným obchodným združením, ktoré trvá na morskej soli, vysoko kvalitnej pšeničnej múke, používaní iba troch druhov čerstvých paradajok a ručne vyvaľkanom cestíčku. A okrem toho, základom tohto talianskeho jedla je správna pec na drevo. Len s niekoľkými ingredienciami – cestom, paradajkami, olivovým olejom, soľou a bazalkou (pizza marinara neobsahuje ani syr) – Neapolčania vytvorili jedlo, ktoré málokto spraví poriadne.

50. MASSAMAN KARÍ (THAJSKO)

Výrazný kráľ karí a možno kráľ všetkých jedál. Pikantné, kokosové, sladké a slané. Dokonca aj omáčka, ktorú si kúpite v supermarkete, môže spôsobiť, že tí najmenej zdatní kuchári budú vyzerať ako michelinský potenciál. Chvalabohu, niekto vymyslel ryžu, ktorou si stravníci môžu utrieť posledné kvapôčky kari omáčky. „Krajina úsmevov“ nie je len marketingový ťahák. Je to výsledok toho, že ste sa narodili v krajine, kde sa takmer na každom rohu predávajú najchutnejšie jedlá na svete.