50 odtieňov jedla (3. časť)

Hovorí sa, že ľudia, ktorí radi jedia a svoje jedlo si vychutnávajú sú tí najlepší ľudia. V tom prípade som adeptkou na najlepšieho človeka 🙂 Poďte sa so mnou pozrieť na 3. časť mojich 50 odtieňov jedla. Ak neviete o čom, skúste si prečítať prvú alebo druhú časť. A teraz, otvorte oči a užívajte si …

21. GOI CUON (VIETNAM) – alebo aj letná rolka je príjemným občerstvením najmä v sparných mesiacoch. Je vyrobená z bravčového mäsa a kreviet s pridaním byliniek a celé toto kúzlo je zabalené v ryžovom papieri. Podáva sa s klasickou vietnamskou sladkou omáčkou s kúskami arašidov.

22. OHMI-GYU (JAPONSKO) – tzv. „Rolls-Royce“ medzi hovädzími steakmi má v Japonsku takmer 400-ročnú tradíciu.

23. PHO (VIETNAM) – vedeli ste, že táto vietnamská polievka sa má vyslovovať ako „fuh“? Fuh je príjemná kombinácia ryžových rezancov a byliniek zvyčajne podávaná s kuracím alebo hovädzím mäsom. Považuje sa zároveň za národné vietnamské jedlo.

24. LECHÓN (FILIPÍNY) – je tradičné filipínske jedlo. Ide o mladé prasiatko pečené na drevenom uhlí: Proces pečenia trvá dokonca až 8 hodín, čo zabezpečí, aby bolo mäso jemné a koža chrumkavá. Popularitu si toto jedlo získalo aj v Dominikánskej republike, Puertu Ricu, v Španielsku, ale aj v celej Latinskej Amerike.

25. FAJITAS (MEXIKO) – hľa, prichádza mäso na ohnivom tanieri! Spolu s jemným grilovaným mäskom tam v teplej tortile odpočíva paprika, cibuľa, trošku guacamole, smotana, a salsa. A toto celé dostanete dva krát. Ó, áno! 

26. KRAB S MASLOM A CESNAKOM (INDIA) – toto jedlo pochádza z maslového ostrova, imaginárneho miesta, kde všetko chutí lepšie s trochou roztopeného masla. Postup prípravy je viac než jednoduchý – kraba dáme odležať do maslovo-cesnakovej omáčky, ktorou nasiakne každá jedna jeho časť.

27. CHAMP (ÍRSKO) – toto írske národné jedlo ide v piatok večer lepšie ako prvý pint piva Guiness. Roztlačené zemiaky  s jarnou cibuľkou, maslom, soľou a korením sú najlepšie ako príloha k mäsu, ale konzumujú sa aj samostatne.

28. LASAGNA (ÍRSKO) – lasagne sú tak populárne natoľko, že majú svoj vlastný národný deň (29. júl) a dokonca existuje o nich pesnička (Lasagna, ktorá je paródiou na La Bamba). Najstaršie recepty na túto taliansku lahôdku sa datujú od 13. storočia.

 

29. POKE (USA) – aj keď toto jedlo pochádza z Hawaja (čo je jeden z amerických štátov), ostatné americké štáty ho s obľubou čoraz viac konzumujú. Podáva sa zvyčajne ako predjedlo. Jeho hlavnou ingredienciou je surový tuniak. Pôvodný recept hovoril o akomkoľvek druhu surového marinovaného rybieho mäsa nakrájaného na kúsky. Ak sa ho teda rozhodnete vyskúšať, nezabudnite si pýtať „po-kej“.

30. CROISSANT (FRANCÚZSKO) – lístkové cesto preliate maslom, kto by nepoznal croissant?! Ďalšie z jedál, ktoré si vďaka obľúbenosti zaslúžilo svoj národný deň (30. január). Croissant bol pôvodne jedlom bohatých, čo sa však zmenilo na konci 19. storočia, kedy si ho obľúbili aj bežní ľudia. A tak bohatí presedlali na briošku. I keď je toto pečivo považované za francúzske, svoj pôvod nachádza v Rakúsku, kde ho piekli približne od 13. storočia. Po svete nájdeme nielen maslové croissanty, ale aj tie plnené. Ako plnka sa najčastejšie používa džem, no napríklad Nemci majú v obľube plnený nutellou.