50 odtieňov jedla (1. časť)

Neexistuje úprimnejšia láska ako tá k jedlu, povedal George Bernard Show. No a keď sa pozrieme na tú širokú paletu jedál, z ktorých si môžeme vyberať, určite mal pravdu. Ktoré sú však tie najchutnejšie? Tie skutočne najlepšie? Dnes vám predstavím prvú desiatku jedál (10/50), ktoré sú podľa CNN tie najvychytenejšie na svete.

1. MASLOVÉ PUKANCE (USA) – pukancovú kukuricu poznali už domorodí predkovia Kolumbijčanov 5000 rokov p.n.l. Na americký juhozápad dorazil približne pred 2500 rokmi, avšak až do roku 1840 oň miestni nejavili záujem.  Dokonca v roku 1848 bolo slovo „popcorn“ zapísané v Slovníku amerikanizmov (Dictionary of Americanisms). Vedeli ste, že pri príprave môže pukanec vyletieť až do výšky 3 metrov?

 

 

2. MASALA DOSA (INDIA) – ak máte radi slané placky, vyskúšajte. „Dosa“ sú vlastne tenké placky vyrobené z čiernej šošovice a ryže a plnia sa „masalou“, čo je zemiakovo-cibuľová náplň. Ideálne sú na raňajky.

 

 

 

3. ČIPSY (VEĽKÁ BRITÁNIA) – populárne čipsy majú svoju históriu vo Francúzku, kde už v roku 1700 pražili na tenko nakrájané zemiaky. Tam sa do nich zamiloval aj Thomas Jefferson a priniesol si ich do Ameriky. Nuž, ťažko povedať, čo sa dialo ďalej, ale existuje jedna príhoda z reštaurácie Moon Lake Lodge´s (New York) z roku 1853 podľa ktorej za čipsami stoja američania (ako inak). Viac si o nej prečítate aj tu.

4. PAELA S MORSKÝMI PLODMI (ŠPANIELSKO) – jej názov je odvodený od panvice, v ktorej sa pripravuje. La Paella je typická okrúhla, plytká panvica s dvoma rukoväťami, ktorá sa podáva priamo z ohňa na konzumáciu. Pôvodná paella pochádza  z Valencie a bola jedlom chudobných. Tí si ju pripravovali na otvorenom ohni priamo na ryžových poliach, kde pracovali. Pridávali do nej ryžu a všetko ostatné, čo „našli“ (cibuľu, paradajky, slimáky, prípadne kuracie, zajačie alebo kačacie mäso). Dnes sa pripravuje na nesmierne veľa spôsobov a je obľúbeným španielskym jedlom.

 

5. SOM TAM (THAJSKO) – na internete nájdete asi milión receptov na prípravu tohto tradičného thajského (ale nájdete ho aj v Laose a Kambodži) šalátu. Je pikantný a osviežujúco chrumkavý, intenzívne ostrý a bláznivo trpký – v skratke, chute juhovýchodnej Ázie na tanieri. Hlavnou ingredienciou je zelená papája a niekoľko návodov ako ho pripraviť nájdete aj tu.

 

 

6. KURA S RYŽOU (SINGAPÚR) – často sa nazýva aj národným jedlom Singapúru. Toto jedlo poznáme aj u nás, v trošku inej podobe. Singapúrske kura je robené na pare alebo len uvarené a servíruje sa na voňavej, olejovej ryži s kúskom uhorky. Existujú aj varianty s pečeným kuracím mäsom alebo mäsom pripraveným so sójovou omáčkou. Zvykne sa podávať s omáčkou (cesnaková, sójová, zázvorová).

7. POUTINE (KANADA) – prvý dojem z tohto jedla nie je práve lákavý. Je to tradičná kanadská pochúťka, pôvodom z oblasti Quebecu. Predstavte si hranolky usmažené naozaj do hneda, na tom syr (kúsky syreniny) preliaty hnedou omáčkou. Kanaďania o ňom radi vyhlasujú, že najlepšie chutí o 3tej ráno o niekoľkých pivách. Pozn. po niekoľkých pivách by som zjedla aj klince, veď to poznáte, keď idete nadránom zo žúrky a ste radi, že máte po ceste pumpu, lebo vtedy je aj tá debrecínska bageta najväčšia gastronomická lahôdka…

 

8. TACOS (MEXIKO) – je vážne vážna mňamka. Predstavte si čerstvú, doma robenú tortilu plnenú malými kúskami grilovaného hovädzieho, potretého olejom a morskou soľou. A na ňom kúsky avokádového guacamole, salsy, cibule, pažítky. Ideálne raňajky, obed a kľudne aj večera. A toto je presne dôvod prečo nikto po odchode z Mexika neváži menej ako keď tam prišiel.

Mimochodom, guacamole je najlepšia nátierka na svete (podľa mňa) 🙂

 

9. MASLOVÝ TOAST S „MARMITE“ (VEĽKÁ BRITÁNIA) – toto môžu fakt jesť len Briti, pretože pravdepodobne čokoľvek maslové bude chutiť dobre. Ale toto ostro zapáchajúce, slané, kyslé, miluješ-to-alebo-nenávidíš?? Nie, ďakujem …

10. SMRADĽAVÉ TOFU (JUHOVÝCHODNÁ ÁZIA) – fermentované kúsky tofu, ktoré zacítite na kilometer! Predáva sa skôr na uliciach (streetfood) ako snack. V každom regióne sa príprava tejto pochúťky líši. Základom je nálev vyrobený z fermentovaného mlieka, zeleniny a mäsa. Zvyknú sa do neho pridávať  sušené krevety, amarantové alebo horčičné listy, či čínske bylinky. Fermentácia tohto nálevu môže trvať dokonca aj niekoľko mesiacov. Pri veľkovýrobe to však netrvá dlhšie ako 2 dni, najmä ak sa tofu ďalej spracúva.

 

Už čoskoro sa môžete tešiť na druhú časť 🙂