Ženy! Chcete cestovať samé? Toto sú tie top destinácie pre vás

Ste nezadaná a vyhliadka na partnera sa blíži takmer k nule? Alebo len jednoducho chcete tráviť čas v inteligentnej spoločnosti? Nech je už dôvod akýkoľvek, mám pre vás niekoľko destinácií zozbieraných od žien, ktoré sa rozhodli cestovať na vlastnú päsť.

COSTA RICA

Zdroj: www.express.co.uk

Costa Rica znie ako synonymum milých ľudí, počasia umožňujúceho nasiaknuť ľahkosťou a chaosom kedy sa striedajú slnečné dni a búrky. Čo robí túto krajinu tak výnimočnú pre solo cestovateľa? Jedným slovom: rozmanitosť. Môžete popíjať drinky v rezortoch pri západe Slnka alebo sa vydať na dobrodružstvo do dažďového pralesa. Ešte predtým si oprášte trochu španielčiny a ide sa na výlet.

Nezabudnite pritom ochutnať rondon (pikantnú kokosovú polievku), čerstvé kakao (nachádza sa tu množstvo kakaových fariem), gallo pinto (ryža s fazuľou) alebo ich vynikajúce ceviche tico. Hoci klasické ceviche pripravujú predovšetkým Peruánci, verzia tico sa skladá z čerstvej ryby nakrájanej na kocky pomiešanej s ryžou, cibuľou, červenou paprikou, vňaťkou a to všetko marinované v citrónovom džúse. 

Hora KÓJA v Japonsku (Mt. Koya)

Zdroj: www.cnn.com

Ak sa už vyberiete do Japonska, je jednoznačné, že ísť navštíviť len jedno miesto je nerozvážnosť. Čo by ste do svojho zoznamu mali pridať je hora Kója. 5 hodín cesty vlakom z Tokia vás zavedie do malého mesta, kde môžete prespať v budhistickom chráme, pričom zažijete tradičné japonské rituály. Pospíte si na podlahe na ľahkom japonskom matraci zvanom futon, mnísi vám prinesú vegetariánske jedlo a saké. A ráno si dáte vedenú hodinu meditácie. Ak hľadáte sami seba, toto je jedna z ciest.

TOSKÁNSKO

Ak práve namiesto Jedz, modli sa, a miluj zažívate etapu Pod toskánskym Slnkom, zbaľte sa vyrazte do regiónu Toskánska v Taliansku.  Nie je to tam len o kráse a víne – únik, ktorý vám dá dostatočný čas na premýšľanie a uvoľnenie, nakupovanie (a jedenie?!). Alebo sa môžete len tak túlať uličkami a nasávať toskánsku atmosféru. Ľudia sú tu milí, prívetiví a ochotní pomôcť. A jedlo? Jedlo je jedna báseň.O Taliansku, výpredajoch v Miláne, či užívaní si bielych pláží si môžete prečítať v mojom blogu

MYKONOS

Keď vstúpite na tento grécky ostrov, môže sa vás zmocniť predstava o ideálnom strávení medových týždňov, rozkošnom leňošení pri mori a cinkajúcich pohároch, ale … vážené dámy, tu ide o viac 🙂

Cestovateľka Kirsten Likkel z portálu Cruise Specialists odporúča práve Mykonos pre sólo cestovateľky. Je známy instagramovými fotkami neuveriteľných pláží a rozmanitosťou nočného života. A to precestovala 70 krajín do svojej 30ky. A čo si určite netreba nechať ujsť je grécke jedlo. To streetfoodové tiež stojí za to, len si treba dať pozor na svoju peňaženku. Nie kvôli gréckej kríze a cenách, ale kvôli vreckovým zlodejom, ktorých je tu neúrekom. Ak by sa vám nepáčil Mykonos, môžete sa vybrať napríklad aj do gréckeho Solúna (Thessaloniki) za jeho nevšednými chuťami. 

Ak vám nestačilo, skúste sa teda poobzerať po možnostiach vycestovať napríklad do Švajčiarska, či Írska. Za zmienku stojí dokonca aj portugalské Porto, či pre nás málo objavená Bosna a Hercegovina.

Prečo BOSNA A HERCEGOVINA?

Aj napriek tomu, že je múdre mať sa na pozore, keď sa jedná o vaše osobné veci, nakoľko vybielenie vašich vreciek je tu povolaním ako každá iná profesia, krása tejto krajiny sa nedá poprieť. 

Podľa rôznych cestovateľských portálov je to miesto, ktoré je síce poznačené vojnou, ktorá tu pre niekoľkými rokmi skončila, ale významné pre svoju ponuku. Málo turistov, vynikajúce jedlo, dobré služby. Čo viac si môžete želať?

A čo sa týka tej kuchyne, ak ste navštívili niektorú z tých lepších „kebabární“, zaiste ste museli ochutnať burek. Lístkové cesto, ktoré je plnené mäsom, syrom a niekedy aj špenátom, či jablkami. Jemné a ťahavé cesto s vôňou olivového oleja. Fanúšičky čevapčiči by mali spozornieť – u nich známe ćevapi sa podáva so smotanou, cibuľou v pita chlebe zvanom somun, či lepinje. A najlepšie na tom je, že nedostanete 2 kúsky ako u nás, ale na jednom tanier zvyčajne podávajú  5 – 10 kusov. Okrem toho tu majú duveč, sahan, ražnjići – jedlá populárne aj pri slovenskom mori, v Chorvátsku. Čo však stojí za vašu pozornosť je polievka zvaná bosanski Ionac. Podľa rovnakého receptu ju pripravujú už niekoľko storočí. Je to vlastne len mäso a zelenina, ale zaujímavý je spôsob jej prípravy. Mäso a zeleninu ukladajú na seba do hlbokého hrnca, vrstvia a až potom zalievajú vodou a varia. Varia ju približne 4 hodiny. Dobrý vývar po opici z miestnej slivovice, či rakije nie je zlý 🙂