VALLETTA (Malta) – hlavné mesto kultúry 2018

VALLETTA (Malta) – hlavné mesto kultúry 2018

Valletta je hlavné mesto malej ostrovnej krajiny, Malta. Na 316 km² žije až 403 000 obyvateľov. Len pre porovnanie, Bratislava má 367 km² a podľa posledného sčítania tam oficiálne žilo 426 000 ľudí (údaj z r. 2016 a k nemu treba prirátať všetkých CP-čkarov samozrejme).

Prečo by ste mali Maltu navštíviť?

Je krásna. Medovo sfarbená vápencová krajina zaliata Slnkom. Túto dokonalosť podčiarkuje kontrastné sfarbenie modrej oblohy  a kobaltového Stredozemného mora. Pridajte k tomu nekonečné útesy, všadeprítomné jasne zelené kaktusy s pichľavými hruškami a ste v raji. Nájdete tu množstvo barokových budov a spokojných Malťanov. 

Ak hľadáte možnosť, kde sa naučiť anglicky a nechcete sa vybrať do upršaného Anglicka, Malta je príjemnou voľbou. Druhým oficiálnym jazykom je samozrejme maltčina (toto je správne skloňovanie?! Aspoň že anglicky viem… smutné, no keď tá naša ľubozvučná slovenčina nie je žiadna sranda). 

Za návštevu stojí prístav vo Vallette, Katakomby sv. Pavla vzdialené len 13 km od Valletty, či chrámový komplex pochádzajúci z obdobia neolitu Mnajdra. Z praveku sa tu zachovali chrámy Tarxien, ale aj Manoelove divadlo. 

Donedávna bolo hlavnou atrakciou Malty aj tzv. Azúrové okno. V marci sa tento skalný komplex po silnej búrke zrútil do mora. Fanúšikovia seriálu Hry o tróny ho určite poznajú z prvej série. Okno sa týčilo až do výšky 28 metrov. Pripomínalo mi tzv. bránu Islandu (Dyrhoaley). O islandskom jedle a mojom dobrodružstve si môžete prečítať tu.

Jedlo na Malte – aké je?

Kde začať? Malta je nebíčko v papulke. More ponúka čerstvé ryby a ďalšie jeho plody, ktoré vedia pripravovať naozaj svetovo. A vedia robiť nielen ryby… Na Malte nájdete až 4 reštaurácie s michelinskou hviezdou. Neuveriteľný výhľad  a vynikajúce jedlo vám poskytne reštaurácia Baracuda (nechcem im robiť PR, no sú naozaj výnimočne skvelí).

Ak máte ubytovanie disponujúce vlastnou kuchynkou, môžete zájsť aj na trh v rybárskej dedinke Marsaxlokk vždy v nedeľu a pripraviť si čerstvú rybu. Ďalšou špecialitkou je lampuki (miestni to volajú aj dorado, či mahi-mahi, po slov. koryféna veľká). Je to druh ryby, ktorá migruje po maltských ostrovoch počas jesene. EÚ v tomto prípade vstupuje do hry a presne reguluje možnosti jej odchytu. Lampuki sa podáva s paradajkovou alebo kaparovou omáčkou, prípadne z nej pripravujú koláč.  Maltézania nepohrdnú ani omáčkami z chobotníc a kalamárov, ktoré servírujú spolu s cestovinami.

A poďme na sladké 🙂 kannoli sú chrumkavé trubičky plnené vymiešanou ricottou s cukrou. Ďalšou delikatesou je helwa tat-Tork, ktorá nápadne pripomína tureckú chalvu. Potom tu majú ďatlový koláčik zvaný imqaret  qaghaq tal- Ghasel – medové krúžky, hoci samotná príprava okolo medu ani nechodila. Vážnou hrozbou na vašu figúru na Malte je mandľový koláč tzv. torta tal-lewz