BLOG,  Taliansko

Michelin a jeho paráda 3 hviezd v talianskych Dolomitoch

Reštaurácia sv. Huberta je súčasťou Hotela Rosa Alpina v Taliansku získala v roku 2020 tretiu hviezdičku Michelin. Je to pocta, ktorú dostávajú len najlepší z najlepších. Pre zaujímavosť, na svete je ich v súčasnosti len 113, pričom najviac má Francúzsko (26) a Japonsko (25). Nie darmo sa hovorí, že francúzi to vedia.

Zdroj: www.rosalpina.it

Reštaurácia sa nachádza v dedinke San Cassiano v autonómnej provincii Talianska, Bolzano. Šéfuje jej Norbert Niederkofler, ktorý sa vo svojej kuchyni zameriava výhradne na lokálne ingrediencie. Otvorené majú len počas zimy alebo leta a ich ponuka zahŕňa napríklad teľacie držky, mladé prasiatko na uhorkových kvetoch s kamilkami, či svetoznáme vína.

Prvú Michelinskú hviezdu získali v roku 2000 a druhú o 7 rokov neskôr. Slušný výkon na to, že začínali v roku 1996 ako hotelová pizzeria s 11 stolmi. V Taliansku sú 9. michelinskou reštauráciou. Ak zájdeme do nedávnej histórie, v roku 2020 bola reštaurácia jednou z 13 z 371 reštaurácií, ktoré dostali označenie zelenou hviezdičkou v sprievodcovi Michelin, ktorú symbolizuje list. Tvorcovia michelinského hodnotenia to zaviedli s cieľom uznať udržateľnú gastronómiu a odlíšiť reštaurácie, ktoré preberajú zodpovednosť za zachovanie zdrojov a ochranu biodiverzity, ako aj za zníženú spotrebu neobnoviteľnej energie.

Uplatňovať viac „zelenej“ snahy platí možno aj na Islande, ale je to úplne iný svet ako Michelin a jeho reštaurácie. Ak si chcete o islandskom jedle prečítať viac, môj blog o ceste do tejto krajiny ohňa a ľadu nájdete tu.

Mimochodom, 3-chodové menu vás vyjde cca 200 € na osobu.