Jedlá, ktoré by ste nemali v Malajzii vynechať

Páči sa vám ázijská kuchyňa? Nie, nemyslím „kung fu panda pao, kašisa, paši sa“, ale to pravé, voňavé, čerstvé, bylinkové jedlo Ázie. Pri písaní tohto zoznamu mi vyskočilo asi päť jedál, ktoré sa mi vynorili v mysli. Keď som tak premýšľala nad ich presnými názvami, prišli mi na rozum ďalšie a tak som si pre vás pripravila tento môj zoznam – jedlá, ktoré by ste nemali v Malajzii vynechať.

Ešte predtým si však povedzme niečo o tom, čo dominuje v tejto krajine. Nie je tu nič vyhradene malajské. Jedlá sú zmesou kultúr a chutí, ktoré tvoria zvláštnu a energickú ázijskú kuchyňu. Ľudia tu radi a veľa používajú koreniny – citrónovník tŕnitý (kaffir lime), čierne korenie, kurkumu (turmeric) a koriander. Nie je to nič výnimočné vzhľadom na fakt, že Malajzia bola známou križovatkou trhu s koreninami od 15. storočia. Dominuje tu vplyv čínskej a thajskej kuchyne – používajú veľa sójovej omáčky a rezancov, citrónovej trávy a ďumbieru.

Prevažná väčšina národa sú moslimovia, preto tu nájdete nesmierne veľa možností prípravy hovädzieho, jahňacieho a kozieho mäsa a rýb. Táto krajina nie je nič pre vegetariánov. Môžu vyskúšať banány varené v šupke, guavu bohatú na vitamín C alebo pre tých odvážnejších je tu možnosť ochutnať durian (vraj najsmradlavejšie ovocie na svete).

Zvykom tu je aj spôsob konzumácie, rukami. Dlaň slúži ako tanier a prsty ako príbor (môžete tu jesť aj normálne s príborom). V Malajzii nečakajte, že vám najprv prinesú v reštaurácii predjedlo, potom polievku, hlavné jedlo, atď. U nich je čas stolovania vzácny a berú to ako hody a tak vám zvyknú priniesť všetko naraz na znak hojnosti.

  • nasi lemak je národné jedlo v Malajzii. Je to klasická ryža varená v kokosovom mlieku, zabalená do pandánových listov. Jedáva sa nielen na večeru, ale rovnako aj na raňajky. Alternatívou „nasi lemak“ je „nasi himpit„, ryža varená v palmových listoch. Ďalšou ryžovou alternatívou je „nasi goreng“ – známa najmä v Indonézii ako opekaná ryža. Pridáva sa do nej vajíčko, sójová omáčka, koreniny alebo aj kuracie mäso a čili.
  • laksa je pomerne známa polievka aj našich končinách. Základom je buď kari alebo ryba. Kari laksa sa pripravuje s kokosovým mliekom. Je o čosi sladšia ako rybacia alternatíva.
  • hovädzí rendang je korenisté jedlo, veľa kari, ktoré je okrem iného dosť suché.
  • roti john – nech už názov pochádza odkiaľkoľvek, roti john je príjemný sendvič z mletého mäsa (kuracie, baranie), vajíčka cibule a paradajkovo-čili omáčky.
  • satay je v Indonézii veľmi populárny, ochutnať ho môžete aj na Bali. Mäso (zväčša kuracie) sa marinuje a následne dobre ugriluje na drevenom uhlí. Podáva sa s arašidovou omáčkou, ktorá celému jedlu dodáva sladkastú chuť.
  • cendol je na prvý pohľad nie veľmi lákavé ľadové pokušenie, ktoré si svoju popularitu získalo aj vo Vietname. Medzi hlavné ingrediencie patria kokosové mlieko a pandánové listy a rezance zo zeleného želé. Nesmie v ňom chýbať zmrzlina a palmový cukor. Nie je to síce žiadne pein perdu, ale kľudne ho zaradím medzi jedlá, ktoré mi tam chutili.
  • apam balik je dezert, ktorý musíte skúsiť. Nenormálne sladká zmes cukru, arašidov v cestíčku pripomínajúcom palacinku.
  • kuih vraj ako jedna z mála vecí pochádza priamo zo Singapuru (nájdete ho aj vo Vietname, Thajsku) a vo svete ho poznáme pod rôznymi názvami (kueh, kue, a i.). Tento dezert má množstvo variácií, dokonca ho nenájdete len sladký, ale aj slaný. Je predovšetkým farebný a prekvapivo, ryžový.