Nebuďte trápni (aspoň v Japonsku) alebo ako stolovať a nikoho neuraziť

Stolovacia etiketa v Japonsku je ďaleko za „nedávaj si lakte na stôl“. Tu je niekoľko pravidiel, ktoré potrebujete vedieť pri jedení miso polievky, edamame, sushi roliek, nigiri a sashimi a pri usrkovaní zo saké tak, aby ste sa nestrápnili.

S TEPLÝMI UTIERKAMI SA NEBLÁZNITE

Oshibori je horúci uterák, ktorý dostanete v japonskej reštaurácii hneď po usadení. Používa sa výhradne len na ruky! Žiadna tvár, krk a ani žiadna iná časť tela sa ním neutiera. Ak ste si ruky utreli, slušne ho poskladajte a položte tam, odkiaľ ste ho vzali. Nezahadzovať, prosím 🙂

“ITADAKIMASU!”

Mali by ste to povedať pred tým, ako začnete jesť. Preklad nie je celkom jasný, no význam je skromné a slušne povedané „prijímam to“. 

MISKA RYŽE (ochawan) – načo ryža navyše?

Vo svete vidieť často ľudí, ako si túto ryžu ochucujú sójovou omáčkou alebo si do nej pridávajú kúsky hlavného jedla. V Japonsku je to neakceptovateľné a vy budete považovaní za buranov. Ak si chcete kombinovať ryžu a hlavné jedlo, pokojne, ale aj tu platia pravidlá. Ryžu z misky si paličkami naberte a pridajte k tomu to, čo chcete ďalej konzumovať (teda hlavné jedlo). Prípadne si ryžu naberte a namočte do sójovej omáčky a zjedzte. V zásade platí, že do ochawan nič nepridávajte.

NEBUĎTE CHLÍPNI, LEN CHLÍPAJTE

Takmer všade na svete je usrkávanie a vydávanie tých chlípajúcich zvukov považované za nezdvorilosť. Nie však u Japoncov. Práve naopak, ak vám chutí, kuchár vás chce dobre počuť. Niečo podobné ako pocta kuchárovi v Grécku grganím. Misku s polievkou si chyťte oboma rukami, dajte k ústam a užite si to ako v detstve, keď nás rodičia za to hrešili.

CHĽASTAŤ SÁM? Čo som alkoholik?

Keď čakáte na svoj drink v spoločnosti ľudí, je zdvorilé počkať, kým dostanú všetci naliate. Myslím, že toto máme s Japoncami spoločné. A ešte niečo spoločné – nedolievame si sami (pokiaľ teda nie sme v totálnej depke). Naše „nazdravie“ je u nich kanpai.  

ACH TIE PALIČKY

Dostali ste paličky, rozlomili ste a pošúchali o seba, aby z nich odpadli všetky drevené triesky? Hanba vám! Dali ste najavo hostiteľovi, či personálu reštaurácie, že kvalita ponúknutých paličiek je pre vás nedostatočná. Ak budete mať pocit, že vaše paličky nespĺňajú očakávané vlastnosti, najedzte sa rukami – žartujem, je akceptovateľné požiadať o nové.

A keď sme už pri paličkách, tie sa nemajú zapichovať do misky s ryžou. Prečo? Preto lebo tento rituál sa vykonáva na japonskom pohrebe, kedy sa takto zapichnuté paličky s miskou ryže postavia pred truhlu zosnulého. 

 

NAJZÁKLADNEJŠIA CHYBA – WASABI SA NEDÁVA DO SÓJOVEJ OMÁČKY

V tých lepších japonských reštauráciách vám sushi chef už pripraví jedlo tak, aby ste to mali správne vyvážené, vrátane wasabi a sójovej omáčky. A ak nie, jednoducho si dajte trochu wasabi na vrch jedla a namočte do omáčky. A keď sme už pri namáčaní – nigiri sa namáčajú v omáčke na mieste, kde je uložená ryba, aby sa ryža nerozpadla na ceste do vašich úst. A okrem toho to chutí lepšie 🙂