Ako sme degustovali v St. Petrus Vini

Ako sme degustovali v St. Petrus Vini

Jar pomaly klopala na okno, keď sme sa vybrali na typickú dámsku jazdu. Naše srdcia prahli po príjemnom prostredí, dobrom jedle a ešte lepšom víne. A tak sme sa ocitli na južnom Slovensku, v malinkej dedine Svätý Peter pri Hurbanove. Na jej konci sa nachádza vinárstvo St. Petrus Vini. Čo musím na začiatok konštatovať, aj bez GPS sa tu dá ľahko zorientovať, keďže majitelia sa postarali v dedinke o veľmi dobré značenie, za čo mali u nás hneď v úvode malé plus.

Na veľkorysom pozemku sa nachádza penzión a v ňom poklad hodný zlata. Pivnica postavená zo 180 000 kusov starých tehál s typickými pivničnými klenbami bola dielom maďarských majstrov. Pestovanie vínnej révy v tejto oblasti pochádza už z roku 1750. Vinárstvo svoje vína ponúka skôr individuálnym konzumentom a živí ho nielen samotná degustácia, ktorú radi usporiadavajú, ale aj vínne trezory, či svadby a firemné eventy.

Z vín môžete ochutnať typický rizling alebo Chardonnay, či Merlot a Cabernet Sauvignon. Z ružových vín je to klasika ako Merlot rosé, Cabernet Sauvignon rosé a Rosé Cuvée. 

Mojou väčšou vášňou ako víno je však jedlo a tu som si prišla „na svoje“. degustačné menu pozostávalo z troch chodov – predjedlo bol listový šalát s prepeličím vajíčkom a carpacciom z kačacích pŕs, paprikovo-vínový drezing s vynikajúcim domácim zemiakovým chlebom. Hlavný chod bol pečený losos podávaný na parmezánovej kaše so zeleninovou rolkou v riasoch nori, domáce pesto. A napokon nasledoval dezert – lievance s makovým medom a levandulovým sirupom, sézamová sušienka.

Ak čakáte priemerné ubytovanie, sklamem vás. Možno trochu moja úchylka sú matrace a tie v St. Petrus Vini boli úžasné! Predstavte si, že ráno si dáte dobré raňajky, prejdete sa po viniciach a oddýchnete si na terase pri dobrej káve. Toto je nabíjačka, ktorú vo svojom živote potrebujem. A do tohto vinárstva sa ešte určite rada čoskoro vrátim …